Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο

Ενας συνοπτικός οδηγός για ταξίδια μεγάλης απόστασης με αυτοκίνητο.
Διαβάστε το πριν ξεκινήσετε για την μεγάλη περιπέτεια!!













Διαδρομή
Καταστρώστε ενα λεπτομερές πρόγραμμα ταξιδιού για να έχετε σαν σημείο αναφοράς, αν και είναι σχεδόν βέβαιο οτι δεν θα το ακολουθήσετε.
Υπολογίστε πόσα χιλιόμετρα θέλετε να κάνετε την ημέρα (συνήθως γύρω στα 500) για να οργανώσετε το ταξίδι σας. Να έχετε υπόψην οτι τελικά θα διανύσετε 10% εώς 40% περισσότερα χιλιόμετρα απο αυτά που έχετε υπολογίσει, και οργανωθείτε ανάλογα για να μην βγείτε εκτός προγράμματος.

Τους καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να συναντήσετε κίνηση σε δρόμους που συνδέουν μεγάλα αστικά κέντρα με παραθεριστικές περιοχές. Αποφύγετε να περάσετε αυτές τις οδούς κατα τη διάρκεια σαββατοκύριακου.
Αποφύγετε να κάνετε μεγάλες αποστάσεις πάνω απο ορεινές περιοχές. Η διαδρομές μπορεί να είναι πολύ όμορφες αλλά η μορφολογία του δρόμου θα είναι τέτοια που μπορεί να σας καθυστερήσει πάρα πολύ και να σας βγάλει απο το προγραμμά σας.


Χάρτες
Προμηθευτείτε χάρτες πριν την αναχώρηση σας, αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όπου θα βρείτε και λεπτομερέστερους.
Σε κάθε πόλη που φτάνουμε, μπορούμε να κάνουμε το εξής. Μπαίνουμε σε ενα ξενοδοχείο το οποίο εξωτερικά μας φαίνεται πολύ ακριβό (και συνηθως είναι).
Ρωτάμε τιμή για Χ άτομα για Υ βράδια. Ευχαριστούμε τον κύριο που μας εξυπηρετεί πολύ ευγενικά, και ύστερα παίρνουμε όλα τα δωρεάν διαφημιστικα απο τον αντίστοιχο πάγκο, στα οποία συμπεριλάμβάνονται χάρτες της πόλης και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Χαμογελαστοί και πάντα ευγενικά χαιρετάμε και συνεχίζουμε με τον χάρτη μας!!!
Μην διστάσετε να ρωτήσετε και για άλλες πληροφορίες εαν θέλετε. Θα σας ενημερώσουν ευγενικά και με το παραπάνω.

Προετοιμασία οχήματος
Έλεγχος ελαστικών
Έλεγχος αμορτισέρ
Ευθυγράμμιση
Ζυγοστάθμιση
Έλεγχος φρένων
Αλλαγή στα τακάκια
Αλλαγή λαδιών
Έλεγχος ψυγείου
Έλεγχος μπαταρίας. Μια ταλαιπωρημένη μπαταρία καλό είναι να αντικατασταθεί.
Έλεγχος ντίζας γκαζιού (έπαθα και έμαθα…)

Εξοπλισμός οχήματος
Γρύλος-ρεζέρβα
Φακός
Λάδια μηχανής
Ασφάλειες
Συρματόσχοινο
Σωλήνας-χωνί για μετάγγιση βενζίνης


Συμπεριφορά στην οδήγηση.
Το ποιό σημαντικό στην οδήγηση μεγάλης απόστασης είναι το να γνωρίζουμε το όχημα που οδηγούμε. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 6 μήνες εξοικείωση με το όχημα, απο πλευράς οδικής συμπεριφοράς, κατανάλωσης σε διάφορες συνθήκες και πιθανών προβλημάτων που ενδέχεται να παρουσιάσει μετά απο ταξίδι πολλών χιλιομέτρων.
Επίσης μεγάλη προσοχή στους «πόρους του συστήματος». Καύσιμο και μπαταρία. Σίγουρα δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα αυτού του είδους σε ενα μεγάλο ταξίδι.

Τα λάστιχα είναι πολύ σημαντικό και ευαίσθητο σημείο, άρα συχνός έλεγχος της πίεσης ελαστικών. Είναι πολύ σημαντικότερη απο όσο πιστεύουν οι περισσότεροι απο μας.
Έχετε μαζί σας δικό σας όργανο για την μέτρηση της πίεσης καθώς σε άλλες χώρες μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικές μονάδες μέτρησης.
Μπορείτε να προμηθευτείτε ενα πολύ φθηνό.
Το όχημα σας κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα είναι φορτωμένο ίσως περισσότερο απο οτι έχετε συνηθίσει, με τις ανάλογες συνέπειες. Μικρότερη ταχύτητα, μεγαλύτερη απόσταση στο φρενάρισμα, μεγαλύτερη κατανάλωση. Τοποθετήστε τα βαρύτερα αντικείμενα όσο γίνετε πιό χαμηλά.
Μην ξεχνάτε οτι για ενα πολύ μεγάλο μέρος του ταξιδιού θα είστε στο τιμόνι. Τα αντικείμενα που θα χρειαστείτε κατα την διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε χώρο που είναι εύκολο να τα πιάσετε.
Αν χρειαστεί, ζητάμε τη βοήθεια του συνοδηγού ακόμα και όταν οδηγούμε σε ευθεία και με χαμηλή ταχύτητα. Ταξιδεύετε με σταθερή ταχύτητα ώστε να μην κουράζεστε ούτε εσείς, ούτε και το όχημα.
Κάνετε στάση ανα 200-300 χιλιόμετρα ακόμα και αν πιστεύετε οτι είστε ξεκούραστοι.
Ενδέχεται τα βενζινάδικα που θα συναντήσετε να είναι self service. Μην αφήσετε τον συνοδηγό ή κάποιον άλλο να σας εξυπηρετήσει. Βάλτε εσείς βενζίνη. Ακολουθήστε την πρακτική του να γεμίζετε κάθε φορά που ο δείκτης βενζίνης είναι στη μέση.
Δεν θα χάσετε τα λεφτά σας. Αντίθετα μπορεί να γλυτώσετε ταλαιπωρία. Ειδικά όταν δεν ξέρετε τη μορφή του δρόμου που σας περιμένει στη συνέχεια, και το πότε θα βρείτε το επόμενο βενζινάδικο.
Μην αγνοείτε τα όρια ταχύτητας. Είναι είδικα μελετημένα και προσαρμοσμένα στον εκάστοτε δρόμο και ίσως να δείτε σήματα που δείχνουν διαφορετικό όριο ταχύτητας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται σύγχρονα συστήματα για τον εντοπισμό των παραβατών. Στους Ευρωπαικούς αυτοκινητόδρομους υπάρχουν σημεία ανα 1-3 χιλιόμετρα για να κάνετε στάση. Μην σταματάτε στην βοηθητική λωρίδα καθώς είναι παράνομο και επικίνδυνο. Οι περιπολίες στον αυτοκινητόδρομο καραδοκούν.
Όταν διανυκτερεύετε μην αφήνετε τις αποσκευές σας στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν είναι παρκαρισμένο στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου. Βάλτε μπαστούνι στο τιμόνι και όποιο άλλο αντικλεπτικό μέσο έχετε!

Φροντίστε στο ταξίδι να έχετε μαζί σας δεύτερο κλειδί για το αυτοκίνητο, το οποίο έχει πάντα κάποιος συνεπιβάτης και ποτέ ο οδηγός.

Βενζίνη
Εάν ταξιδεύετε στην Ευρώπη θα βρείτε βενζίνη αρκετά ακριβότερη απο οτι στην Ελλάδα. Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία είναι αρκετά ακριβότερες.

Διόδια
Σε Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία τα δίοδια είναι αρκετά ακριβά και συνήθως η τιμή εξαρτάται απο τα χιλιόμετρα.


Έγγραφα

Αυτοκίνητο
Επίσημα η Ελληνική άδεια οδήγησης σας καλύπτει στα ταξίδια σας εντός Ευρωπαικής ένωσης. Για τις υπόλοιπες χώρες πρέπει να προμηθευτείτε την διεθνή άδεια οδήγησης, απο τα γραφεία της ΕΛΠΑ. Το κόστος της είναι 52 ευρώ. Για να έχετε ασφάλιση κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να προμηθευτείτε απο την ασφαλιστική σας εταιρία την πράσινη κάρτα. Θα πρέπει να αναφέρετε τις χώρες στις οποίες θα ταξιδέψετε και το χρονικό διάστημα του ταξιδιού.
Θα πρέπει το όχημα σας να έχει επικολλημένο το διακριτικό σήμα GR.

Διαβατήριο
Πλέον δεν θα σας ζητηθεί όταν ταξιδεύετε οδικώς εντός ευρωπαικής ένωσης, αλλά καλό είναι να το έχετε μαζί σας, ειδικά αν δεν διαθέτετε ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες. Μπορεί να σας γλυτώσει απο μπελάδες.
Για την έκδοση του χρειάζονται: 1) Αίτηση σε ειδικό έντυπο 2) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας 3) Παράβολο 26,40 ευρώ 4) Δύο φωτογραφίες 5) Ενα λογαριασμό που να γράφει την διεύθυνση μόνιμης κατοικίας Συνολικό κόστος για την έκδοση 30 ευρώ. Κατάθεση στην Νομαρχία, και αναμονή απο 24 ώρες εώς… 2 εβδομάδες. Συνιστάται να αναθέσετε την έκδοση ή την ανανέωση σε ενα ταξιδιωτικό γραφείο.
Σε περίπτωση απώλειας του, απευθύνεστε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα (σε οποιαδήποτε χώρα και να βρίσκεστε) για να πάρετε κάποιο αντίστοιχο έγγραφο που θα χρησιμοποιήσετε στην επιστροφή σας.
Σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνήστε με την Ελληνική πρεσβεία.

Βίζα
Πρέπει να ελέξετε εάν απαιτείται βίζα για να επισκευθείτε μια χώρα. Εάν αυτό είναι απαραίτητο, τότε πρέπει να επισκευθείτε την αντίστοιχη πρεσβεία, για πληροφορίες και θεώρηση, πριν την αναχώρηση σας.

Συνάλλαγμα
Βρείτε πληροφορίες για το ποσό του συναλλάγματος που μπορείτε να μεταφέρετε. Για την ευρωπαική ένωση πρέπει να δηλώσετε το ποσό που έχετε μαζί σας, στο τελωνείο, εάν αυτό υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Ρεύμα
Για τις ηλεκτρικές σας συσκευές θα πρέπει να ξέρετε τι ρεύμα χρησιμοποιείται στην χώρα προορισμού. Μπορείτε εύκολα να το μάθετε στο www.lonelyplanet.com, στο link “Facts for the traveller”.
Οι φορτιστές κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών συνήθως δουλεύουν με 100 εώς 240 volt και με 50-60 Hz, οπότε δεν αναμένεται πρόβλημα για αυτές τις συσκευές.
Εαν ταξιδεύετε στην Αγγλία, όπου οι μπρίζες είναι διαφορετικές, υπάρχει ειδικός αντάπτορας που μπορείται να προμηθευτείτε πολύ φθηνά.
Εναλλακτικά υπάρχει το εξής «κόλπο»: Στην 3η τρύπα που είναι η γείωση βάζουμε ένα στυλό ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο και το σπρώχνουμε.
Έτσι παραμερίζουμε ενα έλασμα ασφαλείας το οποίο ανοίγει τις άλλες δυο τρύπες και τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε το τροφοδοτικό μας σε αυτές, με λίγη προσπάθεια.
Το «κόλπο» φυσικά δεν ισχύει εαν χρειάζεστε μπρίζα shuko.


Κινητά τηλέφωνα
Ρωτήστε στην εταιρία που σας παρέχει σύνδεση, εάν υπάρχει roaming στις χώρες που θα επισκευθείτε. Για όσουν έχουν καρτοκινητή, συνήθως δεν επιτρέπονται οι εξερχόμενες κλήσεις. Άρα δεν γίνεται και ανανέωση μονάδων.
Ο κωδικός κλήσης για την Ελλάδα είναι συνήθως 0030 (δεν ισχύει σε όλες τις χώρες). Για παράδειγμα απο Φινλανδία και FYROM καλείτε Ελλάδα αντίστοιχα με 9930 και 99030.
Tri-band κινητό είναι πολύ απίθανο να χρειαστείτε. Εκτός αν ταξιδεύετε στην Αμερικανική ήπειρο.

Πληροφορίες- Χρήσιμα links
Δοκιμάστε το Lonely Planet, είναι ακριβό αλλά σώζει ζωές!!! (και χρόνο) www.lonelyplanet.com

Φυσικά δεν έχει τις πληροφορίες που βρίσκονται στα βιβλία, αλλά ειναι αρκετά χρήσιμο. www.viamichelin.com & www.maps24.com

Καλό Ταξίδι!




More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 



[ Page created in 0.025609 seconds. ]