Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Βαρδούσια-Γράμμος από χωματόδρομους

Είμαστε τρεις φίλοι και τρώμε το γαρμπίλι... αχόρταγα στα βουνά και στα λαγκάδια αυτής της χώρας, εξερευνώντας άγνωστες γωνιές, ανήλια δάση και ξεχασμένα χωριά.

Αφορμή για αυτό το ταξίδι υπήρξε η ιδέα συνένωσης όλων των μαγευτικών περιοχών της Πίνδου που κατά καιρούς είχαμε γνωρίσει σε τμηματικές εξορμήσεις αλλά και κάποια άρθρα που είχε δημοσιεύσει το Off-Road.gr τα οποία ήταν και εκείνα που βάλανε φωτιά στο φιτίλι.

Αφού το κάνανε κι άλλοι μπορούμε και εμείς!!













Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τα Βαρδούσια, πέρασε στην ορεινή Ναυπακτία και από εκεί Ευρυτανία: Ροσκά, Πάντα Βρέχει, Καρπενήσι και στη συνέχεια Άγραφα για να βγεί  μέσα από εκπληκτικά αλπικά λιβάδια λίμνη Πλαστήρα.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την ορεινή Αργιθέα, και από εκεί ορεινά Τρίκαλα. Διασχίσαμε τα ορεινά Τρίκαλα επιλέγοντας διαδρομές που περνάνε από εκπληκτικά δάση και βγήκαμε Μέτσοβο για να συνεχίσουμε μέσα από Βάλια Κάλντα, Βάλια Στάθη και Βάλια Κίρνα για να καταλήξουμε στη Σαμαρίνα, το πιο ψηλό χωριό της Ελλάδος!
Από Σαμαρίνα, Επταχώρι, Γράμμος, Νεστόριο, Καστοριά για φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής μας, τις Πρέσπες....

Με τα πήγαινε-έλα Αθήνα και καλύπτοντας καθημερινά 120-160 χιλιόμετρα (κυρίως χωματόδρομο), μας πήρε 9 μέρες. Εάν οι συνθήκες είναι ιδανικές και δεν προκύψει κάτι απρόοπτο μπορεί να γίνει και σε λιγότερο, αλλά κάτι τέτοιο όμως δεν έχει κανένα νόημα γιατί όταν βιάζεσαι και τρέχεις, χάνεις τα πάντα από τη διαδρομή.

Σίγουρα αυτά τα μαγευτικά μέρη, καθώς και οι άνθρωποί τους αξίζουν πολλά περισσότερα.  Προσπαθήσαμε να πατήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο άσφαλτο γίνεται, χωρίς όμως να κάνουμε τεράστιους κύκλους και επιλέγοντας διαδρομές γνωστές για την ομορφιά τους. Και πάλι όμως, όπου και να πάει κανείς στη Πίνδο πανέμορφα θα είναι!

Ιδανικό όχημα είναι ένα ελαφρύ εντούρο, αλλά και μεγάλα On-Off δεν θα έχουν πρόβλημα (με κατάλληλα λάστιχα όμως), αφού τα δύσκολα σημεία είναι πολύ λίγα. Οι διαδρομές έχουν υπολογιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να περνάνε από βενζινάδικα τακτικά. (η μεγαλύτερη απόσταση είναι 134χλμ). 

Για τη διανυκτέρευσή μας χρησιμοποιήσαμε σκηνή και κάποια καταφύγια που είναι πάνω στη διαδρομή και το ίδιο προτείνουμε και σε σας!
Υπάρχουν και δωμάτια ή ξενώνες που μπορεί να μείνει κανείς αλλά καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο σε κατάσταση ανάγκης.

Όχι άλλο τέσσερις τοίχοι!




Ιδανική εποχή είναι οι μήνες Ιούνιος-Ιούλιος γιατί ο καιρός είναι αίθριος και η μέρα μεγάλη οπότε δεν υπάρχει το άγχος της νύχτας. Το Μάιο δεν έχουν λιώσει ακόμα τα χιόνια στα ψηλά περάσματα και θα έχετε πρόβλημα, ενώ τον Αύγουστο αρχίζουν οι καταιγίδες και είναι ότι χειρότερο και επικίνδυνο μπορεί να σου τύχει στη Πίνδο. Επίσης καλό είναι πριν ξεκινήσετε να ελέγξετε το δελτίο καιρού για τις επόμενες έξι μέρες, γιατί στη Πίνδο ο καιρός δεν αστειεύεται. (www.hnms.gr).

Βορειοδυτικά της λίμνης του Μόρνου υπάρχει το χωριό Πενταγιοί (Μαρία η Πενταγιώτισσα κλπ).

Τέσσερα χλμ βόρεια φεύγει ένας χωματόδρομος αριστερά προς Ελατού και Α.Χώρα. Στο σημείο εκείνο υπάρχει άπλωμα με παγκάκια για να διανυκτερεύσετε, αν έχετε ξεκινήσει από Αθήνα. Από εκεί περάσαμε μέσα από ένα εκπληκτικό ελατόδασος στην ορεινή Ναυπακτία και στα χωριά Κρυονέρια, Περδικόβρυση και Κλεπά, όπου και βενζινάδικο.

Φουλάραμε βενζίνη και συνεχίσαμε Αράχωβα, Δομνίστα, Σκοπιά και από εκεί με χωματόδρομο στη Ροσκά με το Πάντα Βρέχει. Αξίζει να καθίσετε λίγο και να δείτε αυτό το εκπληκτικό μέρος. Έπειτα σκαρφαλώσαμε σε ένα απίστευτα απότομο, φιδωτό δρόμο, για να βγούμε Μεγάλο Χωριό και από ‘κει Καρπενήσι.

Προσοχή! Η αστυνομία στήνει μπλόκα με μόνο σκοπό απ’ ότι φαίνεται να ταλαιπωρεί όσους δεν δείχνουν να είναι ντόπιοι. Αποχαιρετώντας τους καινούργιους μας φίλους κατευθυνθήκαμε προς τον ορεινό όγκο των Αγράφων.


Θέλοντας να περάσουμε απ’ το ιστορικό χωριό Άγραφα επιλέξαμε τον δρόμο που πηγαίνει βόρεια και παράλληλα με τον Αγραφιώτη.
Πολύ ωραία είναι και η εναλλακτική από Στένωμα, Παυλόπουλο κλπ , συνεχίζοντας με μία χωμάτινη διαδρομή στα 1700 μέτρα υψόμετρο για να βγει πάλι στη Νιάλα (όπου και μνημείο του εμφυλίου) και από ‘κει στη λίμνη Πλαστήρα μέσω Ανθηρού.

Η λίμνη Πλαστήρα εκτός από την ομορφιά της, προσφέρει και όλα τα απαραίτητα για ανασυγκρότηση: φαΐ, ύπνο, βενζίνη, φαρμακείο...κ.α.

Φύγαμε από τη λίμνη μέσα από το χωριό Πεζούλα και αμέσως μετά Φυλακτή. Θα περάσετε μέσα από αυτό το μικρό χωριό, θα φτάσετε στο τέλος του όπου βρίσκεται ένα γήπεδο μπάσκετ και στο ταφ που θα βρείτε μπροστά σας, θα στρίψετε αριστερά.

Από εδώ και πέρα ακολουθούν πολλά χιλιόμετρα δίχως ίχνος ασφάλτου και πολλές ώρες δίχως ίχνος πολιτισμού.
Με κατεύθυνση προς Άγιο Νικόλαο Βλασίου, εφτά χιλιόμετρα μετά τη Φυλακτή, στα δεξιά φεύγει ένας δρόμος προς τη κορυφή Καζάρμα (ζυγουρολίβαδο) όπου προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα.

Μετά από λίγο θα βγείτε στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου, θα κάνετε λίγα μέτρα δεξιά στην άσφαλτο και θα χωθείτε αριστερά στο χωματόδρομο.

Σας περιμένει μία διαδρομή σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, που θα σας κόψει την ανάσα!

Τέσσερα χιλιόμετρα πιο κάτω, ο δρόμος που φεύγει αριστερά βγάζει (ρίχνει καλύτερα) στο Πετροχώρι. Περνώντας από λίμνη Στεφανιάδα και μια σειρά μικρά χωριουδάκια, βγήκαμε Συκιά και από ‘κει ορεινά Τρίκαλα.


Διασχίσαμε το νομό Τρικάλων με κατεύθυνση βόρεια και κάνοντας ένα κύκλο για να περάσουμε από την εκπληκτική Μονή Δολιανών και ένα πολύ όμορφο δάσος καταλήξαμε στο χωριό Χαλίκι. Εκτός απ’ το γεγονός ότι εκεί βρίσκονται οι πηγές του Αχελώου στο Χαλίκι θα βρείτε και το καλύτερο κοντοσούβλι προβατίνα που παίζει στο πλανήτη!!

Ο χωματόδρομος που φεύγει βόρεια, βγάζει ύστερα από είκοσι πολύ όμορφα χιλιόμετρα στο Μέτσοβο. Αν σας φτάνει η βενζίνη καλύτερα μην βάλετε στο Μέτσοβο, γιατί ο βενζινάς και αγενής είναι και ακριβός και ύποπτη βενζίνη έχει...

Εμείς πάντως αυτό κάναμε και βάλαμε βενζίνη στη Μηλιά. Για να μπούμε στη Βάλια Κάλντα προτιμήσαμε το χωματόδρομο που βρίσκεις αριστερά σου πριν τη Μηλιά. Αλλά και μετά τη Μηλιά να μπείτε, οι δύο χωματόδρομοι συναντιούνται στη περιοχή «κόκκινα πεύκα». Μετά από λίγο, στη διασταύρωση «Στάνη Ντίζα», κάναμε αριστερά προς Βοβούσα και έπειτα δεξιά για να μπούμε Βάλια Στάθη. (Χάρτης Ανάβαση «Βάλια Κάλντα» απαραίτητος!).



Πρόκειται για το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής και καλό είναι να μπείτε μέσα στο δάσος νωρίς για να μην σας πιάσει η νύχτα. Φτάνοντας στο Δίστρατο κατευθυνθήκαμε προς Σαμαρίνα μέσα από τη Βάλια Κίρνα η οποία όμως κάηκε πριν πέντε χρόνια και τώρα πια είναι ένα θλιβερό θέαμα.

Από τη Σαμαρίνα (πρόκειται για το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας, 1600 μ.) πήγαμε Επταχώρι και από ‘κεί Χρυσή και Πευκόφυτο. Εφτά χιλιόμετρα μετά το Πευκόφυτο υπάρχει μια διαστάυρωση.

Για το Γράμμο πρέπει να πάτε ευθεία, αριστερά όμως βγάζει στο όρος Αρένες και στη πολύ όμορφη λίμνη Μουτσάλια. (περισσότερο γνωστή σαν λίμνη Αρένες). Από εκεί ξαναβγαίνετε στο δρόμο προς Γράμμο. Μετά το Γράμμο, επιλέξαμε να πάμε Πρέσπες μέσω Νεστόριου και Καστοριάς, λόγω πίεσης χρόνου.

Εσείς όμως μπορείτε να ολοκληρώσετε ακολουθώντας τη συνοριογραμμή. Τρίλοφο, Μονόπυλο, Διποταμιά, Χιονάτο, κ.Πτεριά, Πολυάνεμο, Ιεροπηγή, Κρυσταλλοπηγή, Βατοχώρι, Κώτας είναι τα χωριά-εγκατελειμένα πολλά από αυτά-που θα συναντήσετε μέχρι τις Πρέσπες.

Πολλά καλά χιλιόμετρα και όλο και κάπου θα συναντηθούμε!!


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έχετε μαζί σας:
- Εργαλειοθήκη: Σαμπρέλες, Τρόμπα, λεβιέδες, μπαλώματα. Λάμπες, μονωτική ταινία, καλώδιο, ασφάλειες, φισάκια, πολύμετρο τσέπης. Γερμανοπολύγωνα, κάβουρα, γαλλικό,  άλλεν, καστάνια+προέκταση+καρεδάκια, κατσαβίδια, μπουζόκλιδο, συρματόσχοινα+βαρελάκια, ροδέλες, βίδες, παξιμάδια, σφιγκτήρες διάφορα μεγέθη, εποξυδική κόλλα δύο συστατικών (είναι σαν σιδηρόστοκος, για διαρροές του κάρτερ κ.α.). Σπρέι αλυσίδας, γάντια μηχανικού, λάδι, στουπί.

- Φαρμακείο!! Με μπόλικα παυσίπονα!!



- Μουσαμάδες και σακούλες νάϊλον. Έχει τόση υγρασία που θα γίνουν αχώριστοι φίλοι σας. Μπορείτε να σκεπάσετε τη μηχανή, τη σκηνή ή για πρόχειρη τέντα.

- Χάρτες: (οπωσδήποτε!)
  1. Road: Στερεά Ελλάδα Νο 4
  2. Road: Ήπειρος Θεσσαλία Νο 3
  3. Road: Μακεδονία Νο 2
  4. Ανάβαση: Βάλια Κάλντα 6.4
  5. Ανάβαση: Ευρυτανία 0.5
  6. Ανάβαση: Βόρεια Άγραφα 4.1
  7. Ανάβαση: Κόζιακας-Αυγό 4.2 ή Road: Νότια Πίνδος Νο 35

- Πυξίδα: Απαραίτητο συμπλήρωμα του χάρτη. Μπορείτε να ρωτάτε και τους ντόπιους για πληροφορίες, αλλά οι συμβουλές τους είναι δύο ειδών:
α) της υπεραπλούστευσης («Όλο ευθεία πηγαίντε και ε, θα βγείτε)
β) της υπερβολικής επιφυλακτικότητας (« Μη πάτε, δε βγαίνει, έχει πέσει ο δρόμος, έχει χιόνια, έχει σκυλιά, έχει αρκούδες, έχει νυμφομανείς τουρίστριες κ.α. ...)




Κίνδυνοι: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι καταιγίδες και κατά συνέπεια οι κεραυνοί. Όταν δείτε τον καιρό να κλείνει, καλύτερα να κάτσετε στα αυγά σας μέχρι να αραιώσουν πάλι τα σύννεφα. Επίσης ολόκληρα λίτρα αδρεναλίνης θα σας χαρίσουν τα τσοπανόσκυλα. Ο τρόπος αντιμετώπισης που ακολουθήσαμε ήταν ο εξής: Δεν φοβάσαι γιατί αυτά μπορούν και το αντιλαμβάνονται, κρατάς ψηλά τα πόδια (πάνω στο τεπόζιτο) και περνάς σιγά- σιγά αλλά με σταθερή ταχύτητα. Δεν τρέχεις γιατί θα σε κυνηγήσουν και δεν βγάζεις πόδι γιατί θα το αρπάξουν.

Διανυκτέρευση: Προτιμήστε αυλές εκκλησιών που έχουν περίφραξη. Επίσης ρωτήστε για κάποια καταφύγια που είναι πάνω στη διαδρομή αν είναι ανοιχτά. Κάποια από αυτά διαθέτουν στέγαστρο για να κοιμηθείτε. Επίσης ιδανικά είναι τα σημεία με πηγή και τραπέζια πικ-νικ. Συνήθως οι ντόπιοι δίνουν καλές πληροφορίες για τέτοιες καβάτζες. Φεύγοντας μην αφήσετε σκουπίδια!

Μερικά χρήσιμα τηλέφωνα ανάγκης:
Καρπενήσι: κωδ:22370, Βοήθειες 80680, Αστυνομία 23666
Aγραφα: κωδ:22370, Βοήθειες 93233, Αστυνομία 93234
Αστυνομία Πετρίλο 24450-31722 Αστυνομία Βραγγιανά 24450-31414
Ορεινά Τρίκαλα(Πύλη): κωδ:24340, Βοήθειες 22870, Αστυνομία 22201, Αστυνομία Ελάτης 71222
Μέτσοβο: κωδ:26560, Κέντρο Υγείας 41071/41111, Αστυνομία 41233/41222
Κόνιτσα: κωδ: 26550, Βοήθειες 23111, Αστυνομία 22202
Γράμμος (Επταχώρι): κωδ:24670, Βοήθειες 84022, Αστυνομία 82700


Κείμενο/Φωτογραφίες: [Σπύρος Γεωργακάκης]

   

   





























More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 



[ Page created in 7.819921 seconds. ]