Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Σκηνές οροφής... το επόμενο βήμα;Πόσες φορές έχει χρειαστεί να στήσετε την σκηνή σας για μία μόνο νύχτα;
Πόσες φορές την μαζέψατε ενώ έβρεχε για να την βρείτε στην αμέσως επόμενη διανυκτέρευση μούσκεμα;
Κουραστήκατε με το άπλωσε-μάζεψε κάθε μέρα σε ένα ταξίδι όπου κάθε βράδυ ήσασταν και αλλού;
Αν έχετε βρεθεί σε τέτοια θέση κατά καιρούς μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφθείτε την λύση της... σκηνής οροφής.

Είναι ένα είδος σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα μιας και το camping για τον πολύ κόσμο είναι ευκαιριακό και ταυτόσημο με την φθηνή διαβίωση.
Αυτή είναι μια εικόνα που σιγά-σιγά αλλάζει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιδίδονται σε υπαίθριες δραστηριότητες οι οποίες συχνά απαιτούν διαμονή στην φύση και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.Για εμάς τους τετρακίνητους που πολλές φορές χρειάζεται να οδηγούμε μέχρι αργά την νύχτα συχνά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, η σκηνές αυτές είναι η ιδανική λύση.

Στήνονται αμέσως σε οποιοδήποτε έδαφος, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε βροχή, αέρα, είναι δροσερές το καλοκαίρι ενώ κατά το μάζεμα τους αφήνεις στο εσωτερικό τους ότι θα χρειαστείς για το επόμενο βράδυ.
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι ότι για το στήσιμο τους αρκεί μία διακριτική θέση πάρκινγκ για το αυτοκίνητο σας πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων (όπου θα χρειαστείτε μια στάση για μερικές ώρες ύπνου) ή για το βράδυ που θα «ξεμείνετε» σε κάποια παραλία.Ποια είναι όμως τα υπέρ και τα κατά τους;

Ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά.
Υπάρχουν δύο βασικά είδη σκηνών. Αυτές που έχουν σκληρή (συνήθως πολυεστερική) οροφή  και αυτές που το επάνω μέρος τους είναι από το ίδιο υλικό με τα πλαϊνά.

Οι πρώτες μαζεύονται - στήνονται πιο εύκολα και είναι καλύτερες σε συνθήκες βροχής-χιονιού μιας και κλείνοντας η οροφή κρατά στην εξωτερική της πλευρά το νερό.

Μειονέκτημα τους οι περιορισμένες διαστάσεις  αφού με μόλις 1.40 φάρδος, με την μεγαλύτερη στο 1.60, μπορούν να φιλοξενήσουν  δύο (για την μικρή) ή τρία άτομα (για την μεγάλη).Με μήκος λίγο πάνω από δύο μέτρα είναι αυτονόητο πως καλύπτει όλον τον διαθέσιμο χώρο του αυτοκινήτου στην οροφή, οπότε εάν οι μεταφορικές σας ανάγκες είναι μεγαλύτερες χρειάζεστε ένα από τα υπάρχοντα μοντέλα που είναι ενισχυμένα και με έτοιμες λύσεις ώστε να προσδεθούν επάνω τους φορτία (π.χ. δεύτερη ρεζέρβα) μέχρι 45 Kg. Το βάρος των σκηνών αυτών είναι από 45 εώς 65Kg και εξαρτάται από το μέγεθος, τον τύπο και τον κατασκευαστή.

Από την άλλη πλευρά οι σκηνές με μαλακή οροφή είναι πιο δύσκολες στο στήσιμο (σε κάθε περίπτωση όμως ευκολότερες από τις κλασσικές σκηνές εδάφους), είναι ελαφρύτερες, ξεκινούν από 30Kg για το 1.40, ενώ υπάρχουν και πιο οικογενειακές εκδόσεις με μεγέθη που ξεπερνούν σε πλάτος το 1.80.Αυτές διπλώνουν στα δύο ( το μοντέλο 1.40Χ2.20 για παράδειγμα γίνεται 1.40Χ1.10) αφήνοντας χώρο στην σχάρα και για άλλα πράγματα ή αν η οικογένεια είναι μεγάλη και για δεύτερη σκηνή πράγμα που είναι εφικτό και λόγω του χαμηλού τους βάρους.

 Τα «πανιά» που χρησιμοποιούνται είναι διαπνέοντα μην επιτρέποντας στην υγρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό κατά την διάρκεια της νύχτας  να υγροποιηθεί, ενώ εξαιτίας της σύστασης τους (όχι νάιλον)  είναι πολύ δροσερά το καλοκαίρι .

Όλες οι σκηνές οροφής έχουν μια τεράστια γκάμα από αξεσουάρ , από ενσωματωμένο ντεπόζιτο πόσιμου νερού και πλαφονιέρα με έτοιμη την γραμμή του ρεύματος (που στις περισσότερες είναι standard) μέχρι έξτρα δωμάτιο που εκτείνεται μέχρι το έδαφος.Καλά όλα αυτά αλλά με τις τιμές τι γίνεται;
Το κόστος μιας τέτοιας σκηνής ξεκινά από τα 1200 ευρώ και φτάνει λίγο πάνω από τις 2000.
Η τιμή τους φαντάζει ακριβή αν την συγκρίνει κανείς με μια απλή σκηνή εδάφους αλλά η διαφορά είναι στην ποιότητα κατασκευής και στα υφάσματα που έχουν επιλεγεί.

Ενδεικτικά μία  igloo για τέσσερα άτομα με τα ίδια υλικά στοιχίζει γύρω στα 600 ευρώ στην Αγγλία.  

Αν λοιπόν εκτός από τους πρακτικούς λόγους που αναφέραμε, θα θέλατε να προσθέσετε στις εκδρομές σας ένα μπαλκόνι με θέα, τότε η σκηνή οροφής είναι ότι πρέπει για εσάς.

[Off-Roade.gr Δημήτρης Καπράλος]

More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 [ Page created in 0.039368 seconds. ]