Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Βελτίωση: KIA Sorento TOD

Oμολογουμένως το KIA Sorento είναι ένα από τα πιο ικανά εκτός δρόμου αυτοκίνητα, αφού δεν στερείται ούτε πλαισίου τύπου σκάλας, ούτε κιβωτίου υποπολαπλασιασμου, ενώ τα διπλά ψαλίδια μπροστά και ο άκαμπτος άξονας πίσω εξασφαλίζουν χώρο για αρκετά μεγάλες διαδρομές στην ανάρτηση.
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την έκδοση TOD (Torque On Demand) και κυρίως με τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος αυτού.Εκτός από το  Sorento με την κλασσική τετρακινηση όπως τη γνωρίζουμε από το θρυλικό Vitara, τον τελευταίο χρόνο η ΚΙΑ Ελλάδας άρχισε την εισαγωγή του και με την αυτόματη τετρακινηση τύπου TOD. Αξίζει να δούμε περιληπτικά τον τρόπο λειτουργίας του TOD.

Το σύστημα δουλεύει περίπου όπως και αυτό ενός συμβατικού κιβώτιου μεταφοράς (part-time 4x4), με την προσθήκη όμως ενός πολυδισκου συμπλέκτη (clutch pack) ,ενός εμβόλου τύπου ball ramp (εικόνα 1) και ενός εφαπτόμενου σε αυτόν σωληνοειδούς ηλεκτρομαγνήτη (EMC - εικόνα 2).

 Στο έμβολο ,το εσωτερικό του τμήμα φυσιολογικά κινείται μαζί με τον πίσω κινητήριο άξονα ,μέσω δε των 3 σφαιριδίων παρασέρνει και το εξωτερικό τμήμα. 
Εικόνα 1
Εικόνα 1 - Ball Ramp


Εικόνα 2 -   EMC


Ο εγκέφαλος της τετρακινησης(TCCM - εικόνα 3) βρίσκεται στην αριστερή μεριά του αριστερού ποδιού του συνοδηγού  και επεξεργάζεται τα σήματα που δέχεται από το γκάζι, το φρένο ,το ABS,και τους 2 αισθητήρες που βρίσκονται  στο κιβώτιο μεταφοράς .

Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή διαφορά ταχύτητας περιστροφής ενός από τους 2 κινητήριους άξονες (propeller shafts),ο TCCM στέλνει τάση (σήμα PWM-pulse width modulated), κοινώς κάποιον αριθμό Volt στο σωληνοειδές ,το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί μαγνητικό πεδίο.

Όταν το αυτοκίνητο δουλεύει στο ρελαντί ο TCCM είναι προγραμματισμένος να στέλνει πρακτικά 0 volt(για την ακρίβεια 0.2 volt).

TCCM
Εικόνα 3 - TCCM

Όσο περισσότερη ολίσθηση νιώθουν οι αισθητήρες τόσο μεγαλύτερη τάση στέλνεται στο EMC, με αποτέλεσμα το ισχυρό μαγνητικό πεδίο να φρενάρει αναλογικά το εξωτερικό τμήμα του εμβόλου ,το οποίο μη μπορώντας να φρενάρει το εσωτερικό να τείνει να απομακρυνθεί από το εσωτερικό τμήμα του εμβόλου.

Αυτή η μικρή επιμήκυνση του έμβολου αρκεί να πιέσει τους δίσκους του συμπλέκτη ,με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εμπλοκή και του γραναζιού(μέσω αλυσίδας) και του έμπροσθεν  κινητήριου άξονα.

Δυστυχώς για τους εραστές της εκτός δρόμου περιπέτειας, οι μηχανικοί της ΚΙΑ  έχοντας ήδη στην παραγωγή ένα κλασικό τετρακίνητο (part time 4x4), προγραμμάτισαν τον TCCM δίνοντας βάρος στην καλή εντός δρόμου συμπεριφορά του.

Εκ κατασκευής μέγιστη εμπλοκή επιτυγχάνεται στα 12 volt (κλείδωμα 50-50).
Όταν ο διακόπτης είναι στο AUTO η τάση TCCM δεν ξεπερνάει  ποτέ τα 7 και αυτό υπό συνθήκες .Για παράδειγμα όταν αφήσουμε το γκάζι έχουμε  0.2 volt,δηλαδή  πισωκινητα  σε κατηφόρα με στροφή και χιόνι ,όχι και ότι καλύτερο.

Ακόμα χειρότερα νέα για τις κοντές σχέσεις όπου η ΚΙΑ ισχυρίζεται ότι έχει πάντα κλείδωμα.
Αν αφήσουμε το γκάζι με λιγότερες από 1200 στροφές στο στροφόμετρο έχουμε  0.2 volt ,δηλαδή πάλι πισωκινητα.

Περιττό να αναφερθούμε στην όπισθεν όπου έχουμε μέγιστο 6 volt!
Προσπαθήστε να ανεβείτε με όπισθεν κατηφόρα με εμπλοκή μόνο 25% μπροστά και θα με θυμηθείτε.
Εγώ το έκανα και παραλίγο να έρθω κάθετα στον δρόμο μετά από παρατεταμένο σπινάρισμα των πίσω.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να βελτιώσουμε την εκτός δρόμου  κίνηση του αυτοκίνητου σε οριακές συνθήκες;
Η απάντηση είναι  ΝΑΙ.

Απλά μπορούμε να κοροϊδέψουμε το πηνίο και να του στέλνουμε όποτε θέλουμε εμείς 12 volt ,ώστε να έχουμε κλείδωμα.
Την τάση του TCCM θα τη διοχετεύουμε τις συγκεκριμένες στιγμές εμπλοκής 50-50, σε μια αντίσταση για να καταναλώνεται εκεί.

Τονίζουμε και πάλι ότι αυτό θα γίνεται μόνο σε δύσκολες συνθήκες ,όπως άλλωστε τονίζουν και όλοι οι κατασκευαστές part-time τετρακινησης ,γιατί αλλιώς θα έχουμε το λεγόμενο κούρδισμα.

Είναι ασφαλής αυτή η μετατροπή;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ.
Από τη στιγμή όμως που η ΚΙΑ Ελλάδας δεν αποδέχεται το θέμα σαν πρόβλημα, οποιαδήποτε μετατροπή στο αυτοκίνητο-ακόμα και η αλλαγή κασετόφωνου-είναι λόγος διακοπής της εγγύησης του εν λόγω οχήματος. Οποιαδήποτε λοιπόν επέμβαση - αλλαγή γίνεται με δική σας ευθύνη.

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι η τάση του TCCM δεν είναι συνεχής (όπως τα 12 volt) που στέλνουμε εμείς, αλλά Pulse Width Modulated με frequency modulation 50 Hz και duty cycle 88%(13.6 v of battery* 88%=12), με συνέπεια την υπερθέρμανση του πηνίου, αφού  δεν δίνουμε το αναγκαίο 12 % του duty cycle για την ψύξη του.

Αυτό δεν αληθεύει γιατί αυτός ο χρόνος είναι μηδαμινός (αν ήταν 50% duty cycle θα σήκωνε συζήτηση), άλλωστε σε πείραμα που έγινε σε κιβώτιο μεταφοράς Hyundai Terracan με ίδιο κιβώτιο μεταφοράς TOD, χωρίς  βαλβολίνη και μετά από παρατεταμένη τάση 12v η θερμοκρασία παρέμεινε σταθερά στους 23 Celsius.

Όλα τα πειράματα γίνανε από Ισπανούς σε KIA Sorento 2.5 crdi και Hyundai Terracan, που έχει όμως ίδιο εγκέφαλο και κιβώτιο μεταφοράς Borg-Warner.

Στην πράξη τώρα
Αυτό είναι το κύκλωμα που κατά βούληση στέλνει 0 volt I (πισωκινητο ), auto O (εργοστασιακή  τάση), 12volt  II (κλείδωμα ).

Circuit
Εικόνα 5

Το θεωρώ το πιο ολοκληρωμένο, γιατί σε καλό δρόμο έχεις την επιλογή του πισωκινητου.
Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και στο ρελαντί έχουμε πάντα κάποια τάση από τον εγκέφαλο οπότε σχεδόν πάντα έχουμε χρήση του πολυδισκου συμπλέκτη με ότι αυτό συνεπάγεται(συνεχής φθορά δίσκων).

Με 0 volt αποφεύγουμε την συνεχή τριβή χωρίς αρνητική επίδραση στην οδική συμπεριφορά σε καλό ασφαλτοδρομο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το ίδιο αυτοκίνητο με το ίδιο στήσιμο κυκλοφορούσε τόσα χρόνια πισωκινητο.

Βέβαια για βέλτιστη ασφάλεια σε γλίτσα μπορούμε να γυρίσουμε στο auto O.
Και φυσικά σε δύσκολα εκτός δρόμου στο 12 volt II, έχοντας ένα γνήσιο τετρακίνητο.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε τα σήματα στις φίσες του TCCM.


Εικόνα 6
   

Κόβουμε το καλώδιο Νο 3 (ΕΜC) και παρεμβάλουμε το κύκλωμα μας (την άκρη του κομμένου που έχει μείνει πάνω στον  εγκέφαλο  την συνδέουμε στο TCCM της εικόνας 4,και την άλλη άκρη στο EMC.)

Στο Vbat δίνουμε 12 v  πχ. από το ραδιόφωνο και το GND είναι η γείωση σε μια βίδα του εγκέφαλου για παράδειγμα.

Υλικά: 2 ρελέδες ο ένας διπλός (αν δείξετε το διάγραμμα σε ηλεκτρονικό θα καταλάβει αμέσως), 3 δίοδοι να αντέχουν 4 Α, μια αντίσταση 15 watt, ένας διακόπτης με 3 επαφές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην εικόνα 5 χρησιμοποιούμε μόνο μια δίοδο και όχι 3 σε σειρά όπως φαίνεται στο σχήμα των Ισπανών.
Είναι αρκετή μια και δεν εκλύεται μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Είναι όμως αναγκαία η τοποθέτηση του όλου κιτ σε μεταλλικό κουτί και χρήση ενός ανεμιστήρα για να ψύχεται.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μας τετρακίνητους των  φόρουμ www.clubterracan.net  και  www.sorentoweb.cjb.net η βοήθεια των οποίων ήταν αναντικατάστατη .

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ονόματα για να μην αδικήσω κανέναν, όλοι συνεισέφεραν και δεν μπορώ να διαχωρίσω κανέναν.

Ένα ευχαριστώ σε αυτούς που μου έδωσαν το ερέθισμα να ξαναθυμηθώ στοιχεία Αυτοματισμών από το μάθημα 3ου έτους  Μηχανολόγων  Μηχανικών, όταν ήμουνα και εγώ φοιτητής και απορούσα που θα μου χρησιμεύσουν όλα αυτά.

Στην ουσία ήταν αυτοί οι πρώτοι που εντόπισαν το πρόβλημα και με την επιμονή τους ανάγκασαν την Hyundai Ισπανίας να αναγνωρίσει και με διορθωτικό κιτ να επιλύσει το πρόβλημα.

Το δε διάγραμμα της εικόνας 5 είναι του CRIS-KONG κατόχου Sorento.
Από αυτούς διδάχθηκα όλα αυτά και σας τα παρουσιάζω ,προς όφελος αυτών που δεν γνωρίζουν Ισπανικά - Αγγλικά ώστε να ανατρέξουν στις προηγούμενες πηγές.

Με βάση αυτό το άρθρο μπορείτε να υλοποιήσετε την εγκατάσταση του διορθωτικού κιτ, για αυτούς όμως που θέλουν το κάτι παραπάνω μπορούν να ανατρέξουν στις προαναφερθείσες πηγές, όπως και στo www.kia-forums.com.
 
 Φυσικά μπορείτε να διαβάσετε ή να ρωτήσετε σχετικά την παραπάνω βελτίωση στο Forum!

[Παναγιώτης -panayiotis- Κυριαζής] 
 

More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 [ Page created in 0.026242 seconds. ]