Off-Road.gr

Θέματα Ευρετήριο Δ. Συζήτησης Αρχεία

«Ελατόδασος; Για 100 χρόνια ξεχάστε το»

Θέλετε να ρωτήσετε ή να μοιραστείτε κάτι που είναι άσχετο με τις μοτοσυκλέτες και τα τετρακίνητα; Στείλτε το εδώ!

Δημοσίευσηαπό grandjohn » 05 Ιούλ 2007, 13:48

Σας παραθετω ενημερωτικο newsletter που μου εστειλε μεσω mail η WWF.
Στο τελος υπαρχουν και καποια Link για πληροφοριες.

''Έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά στην ΠΑΡΝΗΘΑ

Αγαπητοί φίλοι,

Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, νοιώθω την ανάγκη να σας ενημερώσω συνολικά για την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί πλέον, για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν ώστε να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού οι σοβαρές επιπτώσεις από την καταστροφή και για τις δράσεις που ήδη έχει αναλάβει το WWF Ελλάς.

Πριν απ’ όλα όμως, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αμέριστη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον που δείξατε από την πρώτη στιγμή. Το τηλεφωνικό μας κέντρο κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες κλήσεις πολιτών που ενδιαφέρονται να προσφέρουν τη βοήθειά τους ώστε να διασωθεί ό,τι ακόμα είναι δυνατό. Σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες ώρες, η εμπιστοσύνη σας μας κάνει να νοιώθουμε πιο δυνατοί, αλλά και διπλά υπεύθυνοι για να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα στην κρισιμότητα των περιστάσεων.

Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα που ξεκίνησε την Πέμπτη 28 Ιουνίου, κατέστρεψε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μία έκταση περίπου 40-50.000 στρεμμάτων. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται κάποια από τα πιο παρθένα κομμάτια του βουνού, ένα μεγάλο μέρος του πυρήνα και ένα εξίσου σημαντικό μέρος του σπάνιου ελατόδασους.

Σε ό,τι αφορά την πολύτιμη πανίδα του Δρυμού, βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο εκτίμησης των απωλειών. Φαίνεται όμως ότι παρά τις ανατριχιαστικές εικόνες που μας μετέφεραν οι κάμερες των δημοσιογράφων, αρκετά είδη δείχνουν να έχουν διασωθεί. Η προσοχή μας σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται στην περίθαλψη των τραυματισμένων ζώων και στην εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής των βιοτόπων τους.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους εξαιρετικά προβληματισμένους. Οι προσπάθειες όλων μας αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στο να αποφασιστούν και να υιοθετηθούν τα βέλτιστα μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής.

Η εμπειρία, μας δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του καμένου δάσους Πεύκης μάλλον δεν θα χρειαστεί αναδάσωση, παρά μόνον σωστή φύλαξη και μέτρα στήριξης των εδαφών για να αναγεννηθεί φυσικά. Από την άλλη μεριά όμως, το κατεστραμμένο ελατόδασος δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει, ακόμα και με ανθρώπινη παρέμβαση.

Εν τω μεταξύ και εν μέσω συνεχών συζητήσεων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το WWF Ελλάς προχωράει στις ακόλουθες αναγκαίες ενέργειες:

· þ Πλήρη απογραφή της κατεστραμμένης έκτασης μέσα από δορυφορικές εικόνες και παράλληλη ανάλυση όλης της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αλλάξει χρήση κανένα κομμάτι του Εθνικού Δρυμού.

· þ Πλήρη καταγραφή των επιπτώσεων της φωτιάς στην πανίδα και χλωρίδα, ώστε να προτείνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και διαχείρισης.

· þ Επιχείρηση περίθαλψης των τραυματισμένων ελαφιών με τη συνεργασία της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

· þ Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και προτροπή για άσκηση πίεσης στους πολιτικούς, τόσο για την αποκατάσταση της Πάρνηθας, όσο και για την ευρύτερη προστασία των δασών της χώρας.

· þ Προ-εγγραφή εθελοντών για συμμετοχή στις δράσεις αποκατάστασης που θα ξεκινήσουν αφού συμφωνηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις από την επιστημονική κοινότητα και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εκτιμήσεων, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και να μιλήσουμε για το ρόλο που θα διαδραματίσει το WWF Ελλάς στην αποκατάσταση της Πάρνηθας. Για την ώρα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η προσοχή μας είναι στραμμένη εκεί, ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το γεγονός όταν αυτό πάψει να αποτελεί κεντρικό θέμα των ΜΜΕ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η πυρκαγιά στην Πάρνηθα είναι ένα μονάχα επεισόδιο από το σήριαλ της καταστροφής των δασών που ζούμε κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας. Υπάρχει τώρα επιτακτική ανάγκη να πιέσουμε όλοι και να διεκδικήσουμε από το κράτος και τους πολιτικούς να δώσουν ένα τέλος στο θλιβερό αυτό έργο. Η τραγική καταστροφή της Πάρνηθας ας σημάνει τουλάχιστον την αρχή της αφύπνισης όλων μας για την προστασία του σπάνιου δασικού πλούτου της χώρας μας. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας! Ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης και τη δύναμη να αντιδράσει σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Θα είμαστε σε τακτική επικοινωνία μαζί σας και θα σας ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη και κάθε επόμενη δράση μας. Εάν θέλετε να δείτε πως μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε αυτές τις κρίσιμες ώρες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας ή επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 3314893. Σας ευχαριστώ και ελπίζω στη συμμετοχή όλων σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς, Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς''

http://www.wwf.gr/

http://politics.wwf.gr
Άβαταρ μέλους
grandjohn
125cc Vespa GTR
125cc Vespa GTR
 
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 30 Ιουν 2006, 20:56
Τοποθεσία: ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό ekarpod » 05 Ιούλ 2007, 15:21

Άλλο ένα σοβαρό άρθρο, αν και τώρα έχουμε μάθει λίγο πολύ κάποια πράγματα....

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=200 ... 1&spid=876
Άβαταρ μέλους
ekarpod
450cc
450cc
 
Δημοσιεύσεις: 706
Εγγραφή: 14 Απρ 2006, 14:12
Τοποθεσία: Λαγονήσι, Αττική

Δημοσίευσηαπό ktmakis » 05 Ιούλ 2007, 15:52

Αντε ντε να διαβάσουμε και κατι αισιόδοξο!!
Μπράβο ρε Μανώλη.
Εικόνα
Δίχρονο μέλος :dancing:
Άβαταρ μέλους
ktmakis
450cc
450cc
 
Δημοσιεύσεις: 968
Εγγραφή: 04 Ιούλ 2005, 14:45
Τοποθεσία: Αθήνα - Μελίσσια

ΠΩ...

Δημοσίευσηαπό Angry_Punisher » 09 Ιούλ 2007, 19:05

ΠΑΕΙ ΤΟ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ!ΑΝΕΒΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ,ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ,ΤΩΡΑ?ΚΑΗΚΕ ΟΛΟ,ΕΧΩ ΞΕΝΕΡΩΣΕΙ,ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?
Άβαταρ μέλους
Angry_Punisher
bicycle training wheels
 
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2007, 18:53

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Γενικές Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη. Υπάρχουν 6 επισκέπτες