από spiros » 09 Φεβ 2004, 21:36
Πριν γράψω οτιδήποτε σας δηλώνω εκ των προτέρων ότι θα με πειράξει πολύ αν βγει κάποιος και πει ότι είμαι κακοπροαίρετος η ότι βλέπω ανταγωνιστικά την όποια προσπάθεια λόγω του ότι είμαι μέλος της Εκάλης 4x4 που κάνει αγωνες 4x4 κλπ.
Για να ξεκαθαρίσω εντελώς τη θέση μου σας λέω τα εξής:
Ζήλευα που έβλεπα τους Αγγλους και ηταν κάθε γειτονιά και λέσχη 4x4, κάθε Σαβ/κο και εκδήλωση. Θεωρούσα πολύ μακρινό Όνειρο το να γίνει κατι τέτοιο στη χώρα μας.
Κι όμως μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα πάντα άλλαξαν. Δημιουργήθηκαν πολλές νέες λέσχες, περισσότερος κόσμος μπήκε στο χώρο και έφτασε η στιγμη που πιάνοντας το αγωνιστικό ημερολόγιο 4x4 ειδαμε τις εκδηλώσεις να αγγίζουν τις τριάντα. Πολλοι χάρηκαν, άλλοι είπαν ότι τόσο πολλές αγωνιστικές εκδηλώσεις ισως είναι υπερβολή και ότι ο κόσμος θα κουραστεί και δε θα ξέρει που να πρωτοπαει.
Η δική μου άποψη είναι ότι ανεβαίνει το επίπεδο. Ισως οι τριάντα εκδηλώσεις να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν σε δυο-τρία χρονια από τωρα, ισως δηλαδή υπάρξει ένα σχετικό «ξεσκαρτάρισμα», αλλα αυτές που θα μείνουν θα ‘ναι οι καλύτερες. Όποιοι είναι οι ικανότεροι φορείς, αυτοί θα αντέξουν. Το αποτέλεσμα αυτής της «κόντρας» όμως θα είναι η δικια μας ευχαρίστηση. Θα μπορούμε να λαμβάνουμε μέρος σε εκδηλώσεις «υψηλών προδιαγραφών» και να διασκεδάζουμε χωρίς προβλήματα και γκρίνιες.
Θεώρησα απαραίτητο αυτόν τον πρόλογο για να δικαιολογήσω την πρώτη μου παράγραφο στην οποία και είμαι απόλυτος.
Στον αγώνα τωρα.
Τι μου άρεσε.
Η διαδρομή θεωρώ ότι ειχε από όλα και αν έβρεχε θα ηταν καταπληκτική για 4x4.
Το roadbook μου φάνηκε καλό και πιστέψτε με είναι δύσκολο να βρεις μια τόσο μεγαλη διαδρομή που στην ουσία να κυκλώνει. Το πόσο χρόνο θέλει για γράψιμο και για τσεκάρισμα θα το φαντάζεστε. Επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι όλα αυτά γίνονται από ερασιτέχνες του χώρου, που για να κάνουν αυτό που τελικά αγαπούν, χάνονται από τα σπίτια τους για καιρό ώστε να καταφέρουν να «στήσουν» μια τόσο μεγαλη εκδήλωση.
Τι δε μου άρεσε.
Το γεγονός ότι πολλοι αγωνιζόμενοι δεν είχαν καταλάβει το σκοπό του παιχνιδιού και προσπαθούσαν να επιβάλουν και στους υπόλοιπους το ρυθμό τους.
Είναι απαράδεκτο να φτάνεις τον μπροστινό σου και εκείνος αντί να σου ανοίγει το δρόμο, να συνεχίζει με το ρυθμό του η, ακομα χειρότερα, να πατάει το γκάζι για να προσπαθήσει να σου ξεφύγει χαροπαλεύοντας από βράχο σε βράχο. Το ειδαμε πολλές φορές το έργο αυτό χθες. Γιατι πρέπει να προσπαθούμε να «κλέψουμε» τον άλλον στα φρένα η μέσα από χωράφια για να τον προσπεράσουμε σε ένα παιχνίδι; Δεν μπορούσαν καποιοι να καταλάβουν ότι δεν ηταν σιρκουι. Εδώ «φταίει» λίγο η οργάνωση που δεν τόνισε πολλές φορές ότι όταν θέλει ένα αυτοκινητο να περάσει ένα άλλο σημαίνει ότι καποιο υπολογισμό θα εχει κάνει και θα βιάζεται να μην καπελωθεί και όχι ότι το πλήρωμα φαντασιωνεται ότι αγωνίζεται σε ράλι.
Η αλήθεια είναι πως, δια στόματος Superspy, η Οργάνωση προειδοποίησε πως λόγω της στενότητας μεγάλων τμημάτων της διαδρομής κατι τέτοιο θα συνέβαινε και συνέστησε σε όλους την προσοχή τους στα οχήματα που πιθανόν να τους ακολουθούσαν, όμως μονο μια φορά. Δεν επέμεινε όσο τελικά θα έπρεπε, ισως θεωρώντας κατι τέτοιο αυτονόητο.
Σε ο,τι αφορά τη μέση ωριαία ταχύτητα, που τελικά ηταν και το ζητούμενο του παιχνιδιού, θεωρώ ότι ηταν πολύ υψηλή για τέτοιου είδους αγώνα, Στην ουσία δεν άφηνε κανενα περιθώριο λάθους στην πλοήγηση και σε τέτοια περίπτωση, για να καλύψει ένα αυτοκινητο την απόσταση στον ιδανικό χρόνο χρειαζόταν να κινείται σε ρυθμό Baja. Και μάλιστα σε δρόμο ανοιχτό στην κυκλοφορία. Ας μην κινδυνολογώ, αλλα, από τύχη δεν έγινε καποιο ατύχημα, αφου ουκ ολίγες φορές ειδαμε αντίθετα διερχόμενα οχήματα που δε συμμετείχαν στο παιχνίδι η αλλα που είχαν χαθεί.
Επιπλέον, η απουσία ενδιάμεσων σε τέτοιου είδους αγώνα είναι στοιχείο που μπορεί να τον καταστρέψει. Ποιος άνθρωπος της Οργάνωσης γνώριζε ανά πάσα ώρα και στιγμη που βρισκόταν το κάθε πλήρωμα; Και πολύ περισσότερο ότι ηταν καλα; Κακά τα ψέματα, κανείς.
Σίγουρα η απουσία της λάσπης που ολοι περιμέναμε ανέτρεψε το πλάνο της Οργάνωσης που όμως φαντάζομαι ηταν αδύνατο να αλλάξει σχέδια την τελευταία στιγμη. Με τον ένα η τον άλλο τρόπο (και αναφέρομαι στο στόχο του παιχνιδιού) κατάφερε να πραγματοποιήσει την εκδήλωση ανταμείβοντας ουσιαστικά την πλειοψηφία των συμμετεχόντων που μπορεί να ξεκίνησε για μια μάχη με τη λάσπη, δεν έδειξε όμως να πτοείται και από τη μάχη με το χρονόμετρο. Οι παρατηρήσεις μου θα μπορούσαν να έχουν γίνει σε πιο “κλειστό” κύκλο αν είχα συμπληρώσει τη φόρμα που μας έδωσε η Οργάνωση στον τερματισμό, πιστεύω όμως πως συλλογικά μπορούμε να εντοπίσουμε τα πιθανά θέματα που χρίζουν διόρθωσης και ανάλογα, να τα επεξεργαστούν ολοι όσοι κόπιασαν αυτή τη φορά, για να απολαύσουμε κατι ακομα καλύτερο την επόμενη.
Τελειώνοντας, θέλω να συμπληρώσω ότι η προσέλευση τόσων εταιριών στο πλευρό του Οργανωτή αλλα και η συμπαράσταση των περιοδικών του ειδικού Τύπου μονο θετικά μηνύματα για το μέλλον μπορεί να προμηνύουν.
Σπυρος Δουκερης