το άρθρο δημοσιέυτηκε από τον samgr και προκάλεσε τον διάλογο που ακολουθεί στις δημοσιεύσεις των ανθρώπων που θεώρησαν πως θίγονται από την άποψη του samgr
Λέσχες "φιλων 4Χ4" ή Λέσχες κερδοσκοπείας?
"Ένα θέμα που με απασχολεί πολύ το τελευταίο διάστημα, έχει να κάνει με τις λέσχες & τα λεγόμενα club 4χ4. Δεν μπορώ να καταλάβω ένα πράγμα, γιατί τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Τι εννοώ με αυτό. Οι περισσότερες λέσχές έχουν σίγουρα κάποια ετήσια συνδρομή, αλλά ρε παιδιά και οι συμμετοχές στις δραστηριότητες που οργανώνουν είναι απλησίαστες. Πράγμα που σε κάνει να σκέφτεσαι τι πληρώνεις με την συνδρομή σου.
Όλοι εμείς που αγαπάμε την off-road δραστηριότητα αποτελούμε μια μικρή ξεχωριστή κοινωνία. Μία κοινωνία που μπλέκει με εντελώς ξεχωριστό τρόπο την αγάπη για την μηχανή αλλά ταυτόχρονα και την αγάπη για την φύση. Δεν πιστεύω ειλικρινά ότι υπάρχει κάποιος από την δική μας κοινωνία που προσπαθεί να καταστρέψει τα μοναδικά τοπία που κατακτά με το όχημα του.
Πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε μηχανοκίνητοι φυσιολάτρες με ανάγκη την αδρεναλίνη που μας προσφέρει η μάχη μεταξύ του οχήματος μας και της φύσης.
Που είναι λοιπόν αυτές οι λέσχες "φίλων 4χ4", δηλαδή που είναι οι μη κερδοσκοπικές λέσχες που θα αποτελούνται από ανθρώπους της κοινωνίας μας, με σκοπό όχι να μας γδύσουν, εννοώ οικονομικά, αλλά με μόνο σκοπό την εδραίωση μιας ομάδας με κοινά ενδιαφέροντα.
Για να σας βοηθήσω να καταλάβετε τι εννοώ θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα.
Υπάρχει μία λέσχη στην Αττική, δεν θα αναφέρω το όνομα της γιατί είναι μία μεταξύ άλλων του ιδίου τρόπου λειτουργίας. Έχει μία σχετικά ακριβή ετήσια συνδρομή, έχει τις πιο ακριβές συμμετοχές σε εκδρομές και αγώνες και εκτός αυτών τα καταστήματα που την περιβάλλουν, δηλαδή όλα εκείνα τα μαγαζιά που συντηρούνται ουσιαστικά από ανυποψίαστους ανθρώπους της λέσχης δηλ. συνεργεία, καταστήματα ελαστικών, αξεσουάρ κ.τ.λ. παρέχουν υπηρεσίες οι οποίες αγγίζουν τα όρια της αισχροκέρδειας.
Φυσικά θα μου πείτε εμένα τι με νοιάζει. Σίγουρα με νοιάζει γιατί είναι λέσχη της δικής μας κοινωνίας, κερδοσκοπεί πάνω σε μας και εκτός αυτού το σημαντικότερο δεν παράγει έργο και εδώ είναι το ενδιαφέρον.
Δεν έχω δει καμία λέσχη σε αυτά τα λίγα χρόνια που παρακολουθώ στενά τα δρώμενα των off-road εκδηλώσεων, να κάνει κοινωφελείς εξορμήσεις. Τι εννοώ με αυτό. Ρε παιδιά να διοργανώσουν μία εξόρμηση τέτοια, που να μαζευτούμε όλοι εμείς οι τζιπίστες, με τις φίλες μας, τις οικογένειες μας και να πραγματοποιήσουμε μία εκδρομή σε ένα από τα υπέροχα βουνά μας και να το καθαρίσουμε από το κάθε αντικείμενο που υποδηλώνει την ανθρώπινη παρουσία ( χαρτάκια, μπουκάλια, σακούλες κ.ο.κ.) ή αυτές οι κερδοσκοπικές λέσχες ας κάνουν μία φορά έρανο για το χαμόγελο του παιδιού για παράδειγμα.
Με τέτοιες εκδηλώσεις, πιστεύω διαφημίζονται και οι ίδιες αλλά και η off-road κοινωνία μας.
Συγνώμη που γίνομαι τόσο καυστικός αλλά δεν έχω δει ακόμα αυτή την λέσχη των φίλων 4χ4 και για να μην με περάσετε για άσχετο ξέρω πολύ καλά ότι μία λέσχη έχει έξοδα ενοικίασης χώρου, ηλεκτρικό, τηλέφωνο και διάφορα άλλα λειτουργικά έξοδα. Το κατανοώ και το ασπάζομαι για αυτό δέχομαι και την συνδρομή, αλλά μία συνδρομή που καλύπτει τα έξοδα της λέσχης, όχι μία συνδρομή που να πληρώνει μισθούς. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην συνδρομή σε μία οργανωμένη εκδρομή πρέπει να πληρώνω τα έξοδα τουλάχιστον δύο αυτοκινήτων, που θα παίζουν το ρόλο του οδηγού ή του διοργανωτή.
Οι κύριοι αυτοί καλό ήταν να κοιτάξουν κάποιες λέσχες της επαρχίας αλλά και μερικές μικρές της Αττικής πάνω στην μηχανοκίνηση γενικά που εκτός ότι αποτελούνται από πραγματικούς φίλους του αθλήματος, έχουν επεκταθεί με τέτοιο τρόπο που το να είσαι μέλος τους αποτελεί τιμή σου αλλά και κέρδος σου καθώς οι συνεργασίες τους με διάφορα καταστήματα που συνεργάζονται σου προσφέρουν πραγματικά φοβερές εκπτώσεις.
Δεν θέλω να προσβάλω κάποιον με την άποψη μου και δέχομαι την οποιαδήποτε κριτική, αλλά ήθελα να κοινοποιήσω, εδώ μέσα σε αυτή την σελίδα που είναι το μέσο επικοινωνίας της off-road κοινωνίας μας ανά την Ελλάδα, ότι πλέον για να έχεις τζιπ ή ακόμα και μηχανή και να κάνεις εξορμήσεις στην φύση δεν είναι πλέον άθλημα της υψηλής κοινωνίας. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι αυτός που έχει χρήματα για να πάρει ένα πανάκριβο τζιπ ο μόνος λόγος σίγουρα που το παίρνει δεν είναι για να το βάλει μέσα στις λάσπες και τις πέτρες."