Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Πρόταση διαδρομής: Τριήμερο Off-Road στα σκοτεινά δρομάκια της Ροδόπης



Νέστος, Καράντερε (Μαύρο ρέμα), Παρθένο δάσος, ένας μαγευτικός προορισμός που βρίσκεται στο μυαλό του κάθε ταξιδευτή – φυσιολάτρη.

Δύο είναι οι εποχές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή: Όταν το δάσος ξυπνάει από τον χειμερινό του λήθαργο και λίγο πριν επιστρέψει σε αυτόν.

Η τελευταία μας επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην περιοχή τον περασμένο Οκτώβριο.
Εμείς σας προτείνουμε να προγραμματίσετε ένα τριήμερο, ιδανικά αυτό του Αγ. Πνεύματος, για να γνωρίσετε τις ομορφιές της περιοχής, όταν αυτή είναι καταπράσινη



Ροδόπη
Με μήκος περισσότερο από 100 χιλιόμετρα, η οροσειρά καταλαμβάνει τα βόρεια τριών νομών.

Παρότι παλαιότερα υπήρχαν πολυάριθμοί οικισμοί, μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, αυτοί ερήμωσαν και η περιοχή εγκαταλείφθηκε. Με την αποχώρηση των κατοίκων, εξαφανίστηκαν και οι Σαρακατσαναίοι ποιμένες.

Τα 50 και πλέον χρόνια χωρίς βοσκή σε συνδυασμό με τις πολλές βροχοπτώσεις και τη γεωγραφική θέση, συντέλεσαν στην επιστροφή της φύσης και στη δημιουργία ενός βοτανικού παραδείσου.

Ευνοημένη η περιοχή ακόμα και από την εποχή των «παγετώνων». Η Ροδόπη ποτέ δεν πάγωσε ουσιαστικά και την κρίσιμη περίοδο των τελευταίων χρόνων ήταν έρημη.

Έτσι βρίσκουμε εκεί σχεδόν το 60% των ειδών της χλωρίδας της Ευρώπης, ενώ μεγάλη είναι και η ποικιλότητα της πανίδας που ζει στην περιοχή. Ανάμεσα τους και πολλά σπάνια είδη, όπως η αρκούδα, το ελάφι, ένα μοναδικό είδος αγριόγιδου και πολλά ακόμα.

Έτσι αυτό που το μάτι βλέπει και αναγνωρίζει σαν ένα παράδεισο της φύσης, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.





Iστορικόν Σημείωμα του Ονόματος Ροδόπη

Η Ροδόπη .... κατά τήν μυθολογίαν, ήτο κατ’ άλλους μέν θυγάτηρ του Ωκεανού και της Τηθύος και μία των συντρόφων της Περσεφόνης, κατ’ άλλους δέ θυγάτηρ του Πόντου, ή κατ’ άλλους του Στρυμόνος σύζυγος Αίμου, μετά του οποίου μετεμορφώθη εις τά ομώνυμα όρη εξ ου και όρος Ροδόπη, διότι είχον τόν εγωϊσμόν νά λέγωνται τέκνα του Διός.
Η Ροδόπη εθεωρείτο κατά τήν αρχαιότητα τό επισημότερον όρος της θράκης, επί του οποίου ετελούντο τά όργια του Διονύσου.

Α. Μισένζη, ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ 1934-1936





«Προς Νέστον»
Ιδανικό μέρος για ορμητήριο στη γύρω περιοχή της Δυτικής Ροδόπης, για την πρώτη σας γνωριμία με την περιοχή, είναι το κεφαλοχώρι του Παρανέστιου.

Υπάρχουν υψηλής ποιότητας καταλύματα, εκλεκτές και μνημειώδεις για τις μερίδες τους ταβέρνες και είναι κοντά στις διαδρομές που θέλουμε να κάνουμε.

Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στο μουσείο φυσικής ιστορίας της Ροδόπης. Εκεί θα προμηθευτείτε και με όλο το απαραίτητο υλικό για μια πιο καλή γνωριμία με την περιοχή.

Χάρτες, προτεινόμενα σημεία επίσκεψης, λαογραφικές πληροφορίες, όλα βρίσκονται εδώ στην πολύ καλή δουλεία του δήμου Παρανεστίου.



Αλεξάνδρα – Μαρίνα Σωτηριάδου - Δήμαρχος Παρανεστίου

Η περιοχή της Ροδόπης και ιδιαίτερα το τμήμα της στα όρια του δήμου
Παρανεστίου, είναι ένα κομμάτι που διακρίνεται για την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του.

Το ανάγλυφο της περιοχής είναι τέτοιο που σε συνδυασμό με το νερό που υπάρχει παντού, δημιουργεί μια ιδιαίτερη αισθητική του χώρου και έναν προορισμό ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Έχουμε ένα σαφή προσανατολισμό, όσον αφορά τα θέματα του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης του τόπου μας, με πρωταρχικό στόχο την προστασία αυτού του περιβάλλοντος το οποίο θεωρείται και το σημαντικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας ή ακόμα και σε σχέση με άλλους δήμους μέσα στο νομό.





Γίνονται εδώ διάφορες διοργανώσεις που έχουν να κάνουν σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και πάντα φροντίζουμε οι δράσεις που πραγματοποιούνται να μην δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον.

Στην περιοχή μπορεί κανείς να βρει καταλύματα για την διανυκτέρευση του και υπηρεσιών για την εστίαση σε πολύ καλό βαθμό και με πολύ καλές τιμές.

Υπάρχει μια αυξητική τάση, ιδιαίτερα μεγάλη όσον αφορά την επισκεψημότητα στην περιοχή.

Στο δήμο μας υπάρχει το μουσείο φυσική ιστορίας της Ροδόπης που είναι ένα από τα καλύτερα του είδους στα Βαλκάνια και με ορμητήριο αυτό να αρχίσει τις διαδρομές μέσα στην περιοχή του Παρανεστίου, στην οποία αν θέλει να έχει μια καταρχήν εικόνα, νομίζω ότι θα πρέπει να διαθέσει ένα πενθήμερο για το οδοιπορικό του όπου θα έχει την ευκαιρία να μπει σε δασικούς δρόμους ή μονοπάτια, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του.

Οι υποδομές όσον αφορά την προσπελασιμότητα διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό που μπορεί να επιλέξει κανείς, δηλαδή αλλού χρειάζεται να έχει αυτοκίνητο 4Χ4, αλλού μπορεί να πάει με συμβατικό αυτοκίνητο και φυσικά υπάρχουν οι διαδρομές των μονοπατιών όπου κανείς πηγαίνει με τα πόδια.

Σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος είναι τα φράγματα του Νέστου, οι πολυάριθμοι καταρράκτες και γεφύρια κατά μήκος των ρεματιών και φυσικά το παρθένο δάσος στην περιοχή του Φρακτού.





Στους καταρράκτες
Ξεκίνημα με τους καταρράκτες της Αγ. Βαρβάρας. Παίρνουμε την άσφαλτο από το Παρανέστι με κατεύθυνση βόρεια – βορειανατολική προς Διπόταμα. Ψάξτε δεξιά σας για την μικρή πινακίδα: Καταρράκτης Αγ. Βαρβάρας.

Κατεβείτε τον καλοπατημένο χωματόδρομο και αφήστε το αυτοκίνητο δίπλα στο γεφυράκι. Ο θόρυβος του νερού θα σας περικυκλώσει.

Οι ταμπέλες που δείχνουν την κατεύθυνση για το μονοπάτι είναι καμουφλαρισμένες πίσω από τα φυλλώματα: Καταρράκτες 300μ.

Οι καταρράκτες βρίσκονται σε ένα περιβάλλον πραγματικά ειδυλλιακό. Για να μην τους ψάχνετε και εσείς βάλτε στο GPS N41’20.632-E24’35.483.

Η θέα από την κορυφή του είναι φανταστική και το νερό σε προκαλεί να το δοκιμάσεις στη λιμνούλα που σχηματίζει 10 μέτρα πιο χαμηλά. Το νερό είναι μόνιμα σε ... χαμηλή θερμοκρασία, όμως το καλοκαίρι δύσκολα θα αντισταθεί κάποιος σε μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά!

Επόμενος στόχος οι καταρράκτες Τραχωνίου ή Λειβαδίτη.
Απ’ τη δημαρχία η προειδοποίηση ήταν σαφής: Πρόκειται για τους ίδιους καταρράκτες απλά τους ... διεκδικούν δύο χωριά, το μεν απ’ εδώ είναι το Τραχώνι το δε απ’ κει είναι ο Λειβαδίτης.





Για να φτάσει κανείς εκεί πρέπει να ακολουθήσει για περίπου 15 χιλιόμετρα τον δρόμο που ξεκινά (Ν41’21.399-Ε24’36.231) λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση από την Αγ. Βαρβάρα με κατεύθυνση πρώτα το χωριό Τραχώνι και μετά με νότια – νοτιοανατολική κατεύθυνση (έχει ταμπελάκια) να φτάσει στο σημείο που τελειώνει ο δρόμος και να ακολουθήσει το μονοπάτι προς Ν41’19.647-Ε24’40.329 όπου βρίσκονται οι καταρράκτες και ένα μικρό σημείο για πικνικ και κατασκήνωση.

Το τοπίο είναι εξαιρετικό!
Την εποχή του φθινοπώρου τα χρώματα ξεκινούν από βαθύ κόκκινο και καταλήγουν σε έντονο κίτρινο. Το καλοκαίρι η περιοχή μοιάζει με ζούγλα!

Στέκεσαι μπροστά στο μεγαλείο της φύσης, τα νερά πέφτουν από ύψος 35 μέτρων και καταλαβαίνεις πόσο μικρός και ασήμαντος είσαι.

Πρέπει να πας εκεί και να νιώσεις την ομορφιά.!


Προτάσεις διαδρομών
Η «τεχνική»
Είναι σίγουρο ότι όσο και να γυρίσεις στην περιοχή της Ροδόπης πάντα κάτι νέο θα βρεις που θα σε μαγέψει.

Πηγαίνω εκεί, σχεδόν κάθε χρόνο από το 1995 και ποτέ δεν έχω χορτάσει το μέρος.
Όλες οι διαδρομές είναι υπέροχες, αλλά τα «σκοτεινά» δρομάκια είναι αυτά που με μαγνητίζουν.

Είναι δρομάκια ξεχασμένα, που παλαιότερα ενώνανε τους διάφορους οικισμούς και πλέον χρησιμοποιούνται από τους ελάχιστους κτηνοτρόφους της περιοχής και φυσικά τους πολυάριθμους κυνηγούς.



Η εκκίνηση της διαδρομής, γίνεται λίγο πιο κάτω από το σημείο που δεξιά αρχίζει ο δρόμος για το Τραχώνι και συγκεκριμένα στο Ν41’21.403-Ε24’36.350.

Αφήνουμε την άσφαλτο για ένα τεχνικό ανηφορικό κομμάτι που καταλήγει σε κεντρικό δασικό λίγο πριν το υλοτομικό εργοτάξιο της Στάμνας. Είναι ένα από τα «σκοτεινά δρομάκια» της περιοχής.

Το μέρος παλαιότερα ήταν γεμάτο μικρούς οικισμούς με ένα λαβύρινθο δρόμων να τους συνδέουν. Όταν λέμε «δρόμων» μην φανταστείτε για αυτοκίνητα.

Για κάρο, μουλάρια και άλογα ήταν. Μείνετε στον κεντρικό –όσο μπορεί να λέγεται κεντρικός- και σε 13,3 χιλιόμετρα αργότερα θα βγείτε στον δασικό που οδηγεί στη Στάμνα.

Από εδώ θα ακολουθήσουμε κατεύθυνση βορειοανατολική. Ο δρόμος είναι καλοχαραγμένος και σκληρός, μια και χρησιμοποιείται από τα εκατοντάδες φορτηγά των υλοτομών.

Ύστερα από ένα κύκλο 20 χιλιομέτρων κοντά στα Ελληνικοβουλγαρικά, με το βουνό αριστερά μας και τη πανέμορφα δάση δεξιά μας, βγαίνουμε στον κεντρικό δρόμο (άσφαλτος) από Παρανέστι προς Θερμιά.





Ο Ανδαλουσιανός ποδηλάτης
Στην περιοχή της Πρασινάδας, είδαμε και τον μοναδικό ξένο τουρίστα.

Ο Ανδαλουσιανός (όπως θέλησε να τον αποκαλούμε)  είναι η σκληροπυρηνική έκδοση τουρίστα.  Ακαθορίστου ηλικίας (πρέπει να ήταν πάντως 40+) παλαιός ποδηλάτης, έχει λυγερή κορμοστασιά και πρόσωπο που μαρτυρά ισχυρή προσωπικότητα.

Εκεί που άλλοι δεν αποχωρίζονται με τίποτα την θαλπωρή του αυτοκινήτου, αυτός ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο απ’ την Ανδαλουσία, όπου και κατάγεται. Πέρασε στα γρήγορα τις κεντροευρωπαικές χώρες με στόχο να διασχίσει τη Σουηδία.

Απογοητεύτηκε από την συμπεριφορά των «πολιτισμένων» Σουηδών και όπου φύγει – φύγει διέσχισε με τρένο τη διαδρομή μέχρι τη Βενετία.

Μπήκε στο πλοίο και βγήκε τέλος καλοκαιριού στην Πάτρα, όπου και ξεκίνησε τη διάσχιση της χώρα μας.

Μιλάει κρατώντας στα χέρια του μισό καρβέλι ψωμί και λίγη πάριζα.

«Δεν έχω και πολλά να πω. Δεν ταξιδεύω στον κόσμο με στόχο να αποδείξω κάτι. Φόρτωσα τα πράγματα στο ποδήλατο μου και ξεκίνησα έτσι απλά
Νόμιζα ότι κινούμενος στην κεντρική Ευρώπη και ακόμα περισσότερο στη Σουηδία, με το ποδήλατο, θα είχα το σεβασμό από τους οδηγούς των άλλων οχημάτων που δε βρίσκω στην πατρίδα μου.



Μάταια όμως. Στη Σουηδία ήταν που δεν με σεβάστηκαν καθόλου. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχουν στο μυαλό τους οι οδηγοί των αυτοκινήτων όταν περνάνε με 100+ χιλιόμετρα σε απόσταση παλάμης από το τιμόνι μου! Σιγά τον πολιτισμό τους.

Έτσι έφυγα γρήγορα. Οι κεντροευρωπαικές χώρες δεν είχαν να μου προσφέρουν τίποτα. Έχουν πλέον αλλοιωθεί. Και εγώ αγαπάω τη φύση.
Τελικά βρήκα αυτό που ζητούσα σε αυτά εδώ τα βουνά.

Εδώ υπάρχει ελάχιστη κίνηση, πραγματικά ευχαριστήθηκα τις διαδρομές. Η ζωή είναι εδώ.

Κοίτα να δεις: Οι άνθρωποι κλείνονται στα «κουτάκια τους» και δεν αφήνουν τον εαυτό τους να ευχαριστηθεί τη φύση. Για μένα τα αυτοκίνητα είναι κάτι σαν τα πλυντήρια ρούχων, ανοίγεις την πόρτα πετάς τα ρούχα μέσα (και κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση), τα πλένει, βγάζεις τα ρούχα έξω να στεγνώσουν και δεν ξανασχολείσαι μαζί του.

Κινούμενος σε αυτά τα υπέροχα βουνά απόλαυσα κάθε στιγμή. Καλά, εκτός από χθες το βράδυ (χαμόγελο) που η θερμοκρασία έπεσε αρκετά κάτω από το 0 και πάγωσα.

Τώρα σχεδιάζω να ξεχειμωνιάσω στη Θάσο και του χρόνου βλέπουμε.»





Κόβει μια μπουκιά ψωμί και συνεχίζει:

«Έχετε καλούς ανθρώπους εδώ. Με τις βροχές των τελευταίων ημερών καθυστέρησα παραπάνω μέσα στους χωματόδρομους, αρκετές φορές χρειάστηκε να κουβαλήσω το ποδήλατο στα χέρια.

Μου τελειώσανε τα τρόφιμα αλλά χτες το απόγεμα – να ‘ναι καλά- μου δώσανε αυτό το ψωμί κάτι ξυλοκόποι. Είμαι κοντά στο Παρανέστι;»

«Ναι, ούτε 5 χιλιόμετρα, έχει και λαϊκή σήμερα» του απαντούμε

«Τέλεια»



Ν41’22.259-Ε24’32.982: Η «εύκολη» διαδρομή μας
Κατευθυνόμαστε προς την Πρασινάδα. Σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 700 μέτρων ο οικισμός προσφέρει μια υπέροχη θέα.

Πάνω από αυτόν βρίσκεται η μονή Σωτήρος. Ακριβώς μπροστά από τη μονή όπου τελειώνει η άσφαλτος ξεκινά η «εύκολη» διαδρομή μας.

Είναι σίγουρο ότι θα συναντήσετε λάσπη, οποιαδήποτε εποχή και αν έρθετε εδώ!

Σύντομα αφήνουμε τα ανοικτάδια και μπαίνουμε «μέσα» στις φυλλωσιές. Τα φύλλα έχουν δημιουργήσει ένα παχύ στρώμα και εμείς νιώθουμε σαν να είμαστε σε ένα μαγικό παραμύθι!

Βγαίνουμε σε ένα μικρό ξέφωτο με ένα εγκαταλελειμμένο φυλάκιο και ένα ερειπωμένο ξωκλήσι. Το καμπαναριό κάποτε φιλοξενούσε δύο καμπάνες. Τώρα πια είναι κενό.

Η ξύλινη πόρτα με τον ανάγλυφο σταυρό στέκει ακόμα εκεί μισάνοικτη. Ο μάστορας πρέπει να είχε μεγάλα κέφια όταν έφτιανε το εκκλησάκι.





Όμως αυτό πλέον βρίσκεται στα τελευταία του, με την οροφή να κρέμεται έτοιμη να σωριαστεί.

Αφήνουμε το αυτοκίνητο και περιπλανιόμαστε για λίγη ώρα στη γύρω περιοχή.

Σιγά – σιγά το μάτι συνηθίζει και διακρίνουμε ολόγυρα τα παλιά ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα δέντρα έχουν ξαναπάρει αυτό που κάποτε τους άνηκε και έχουν φυτρώσει παντού, γκρεμίζοντας τοίχους, τρώγοντας τις σκεπές και καλύπτοντας τα ερείπια.

Επιστρέφουμε στη διαδρομή μας. Τα σκεπαστά κομμάτια συνεχίζουν. Δεξιά και αριστερά βλέπεις υπέροχες εικόνες.

Όταν ο ήλιος καταφέρνει να ξεφύγει για λίγο από την πυκνή συννεφιά ρίχνει το πολύτιμο φως του μέσα στο δάσος και τότε όλα γίνονται ακόμα πιο μαγικά!
Το φως είναι η πηγή του χρώματος!

Το παραμύθι τελειώνει και βγαίνουμε πλέον σε ανοικτό περιφερειακό δασικό.
Λίγα χιλιόμετρα αργότερα καταλήγουμε στον κεντρικό δρόμο από Παρανέστι προς Θερμιά. Στο ίδιο σημείο που κατέληξε χθες και η «τεχνική» διαδρομή μας.





Άλλα σημεία ενδιαφέροντος
Φυσικά δεν μπορείτε να πάτε στη Ροδόπη, χωρίς να έχετε επισκεφτεί το δάσος του Φρακτού, μέρος του οποίου είναι και το περίφημο Παρθένο Δάσος. Θα φτάσετε εκεί ακολουθώντας τον δρόμο από το Παρανέστι προς τα Θερμιά (άσφαλτος).

Στα Θερμιά τα παλαιά δημοτικά λουτρά είναι εγκαταλελειμμένα, αλλά μπορείτε να βρείτε πηγές ανοικτές (υπαίθριες) αν και η εμπειρία δεν είναι συγκλονιστική.

Συνεχίζοντας μετά τα Θερμιά φτάνουμε στην θέση «Ζήτα». Από εδώ με δυτική κατεύθυνση μπορούμε να πάμε στο δάσος της Ελατιάς, ενώ με ανατολική βγαίνουμε στη θέση «Αυχένας» και από εκεί στην καρδιά του Φρακτού.

Για να επισκεφτείτε το δάσος του Φρακτού θα πρέπει να πάρετε ειδική άδεια από το δασαρχείο Δράμας.
Από εκεί μπορείτε να πάρετε και άδεια για τη διαμονή στις εγκαταστάσεις του εργοταξίου.

Η πρόσβαση στο κέντρο του Παρθένου δάσους είναι απαγορευμένη, αλλά μπορείτε να πάρετε μια καλή ιδέα για το τι βρίσκεται εκεί με μια πεζοπορία μέχρι τα ερείπια του Αχλαδοχωρίου και να επισκεφτείτε τους καταρράκτες του Αχλαδορέματος.





Από τη θέση «Ζήτα» μπορείτε να κατευθυνθείτε δυτικά προς το δάσος της Ελατιάς, το θρυλικό Καράντερε.

Μπορείτε να συνδυάσετε τη διαδρομή αυτή με την επιστροφή σας, είτε να πάρετε ειδική άδεια για να μείνετε στα κτίρια του εργοταξίου στην Ελατιά.

Το δασικό χωριό της Ελατιάς, ανήκει στο δασαρχείο Δράμας και βρίσκεται στη θέση ενός παλιού τσελιγκάτου. Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία, γίνεται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων.

Από το δασικό χωρίο μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Στραβόρεμα, ένα μικρό ρέμα με χώρο στις όχθες του για κατασκήνωση. (κάνει ιδιαίτερη δροσιά πάντως!).

Από το δασικό χωριό Ελατιάς, μπορεί κανείς να επιστρέψει μέσω Σκαλωτής – Σιδηρόνερου – Λιβαδερού στη Δράμα ή να συνεχίσει δυτικά και μέσω εργοταξίου Μεγάλης Παναγιάς (1500) και στη συνέχεια Μαγούλας να βγει στους Ποταμούς. Στη Μαγούλα υπάρχει ένα μοναδικό δάσος σημύδας στον Ελληνικό χώρο.





Γενικά - ασφάλεια
Η περιοχή της Ροδόπης προκαλεί για πολυήμερη διαμονή και εξερεύνηση. Οι κεντρικοί δασικοί δρόμοι είναι καλοπατημένοι – καλοδιατηρημένοι γιατί οι ανάγκες μεταφοράς της υλοτομίας απαιτούν μεγάλα φορτηγά, τα οποία με τη σειρά τους θέλουν ανοικτούς και μεγάλους δρόμους. Το καλοκαίρι οι δρόμοι σφύζουν από ζωή.

Καύσιμα θα βρείτε μόνο στο Παρανέστι και στους Ποταμούς, οπότε φροντίστε να υπολογίσετε την αυτονομία σας.
Η απόσταση Παρανέστι – Θερμιά – Ζήτα – Ελατιά – Ποταμοί είναι περίπου 130 χιλιόμετρα.

Με τι;
Μα με οτιδήποτε έχει ρόδες!
Ποδήλατο, Μοτοσυκλέτα, Τετρακίνητο! Η Ροδόπη και ειδικότερα η προτεινόμενη διαδρομή μπορεί να γίνει με οτιδήποτε!





Διανυκτέρευση
Πέρα από τα ξενοδοχεία που μπορείτε να βρείτε στο Παρανέστι, αξίζει να πάρετε μαζί σας τη σκηνή και τα απαραίτητα για μια διανυκτέρευση στην ύπαιθρο.

Βρείτε ένα κατάλληλο σημείο (απλωσιά) και στήστε. Αντισταθείτε στην πρόκληση του για διανυκτέρευση κοντά σε ποτάμι, ή σε σκεπαστά σημεία – γούβες. Το κρύο και η υγρασία το βράδυ είναι εδώ! Το ξύπνημα στη φύση σε γεμίζει!


Να κάνουμε ένα συνδυασμό διαδρομής; Ή και περισσότερους;
Η διαδρομές κτίστηκαν έτσι που να μην είναι μακριά από το Παρανέστι, αλλά ακόμα περισσότερο να μπορεί να γίνει συνδυασμός τους.
Δηλαδή κάποιος μπορεί να ξεκινήσει με την εύκολη και να τελειώσει με την δύσκολη ή το αντίθετο.

Συνδυασμός 1: Ξεκίνημα με «τεχνική», τελείωμα με «εύκολη»
Ξεκινάμε με το δρομοβιβλίο «τεχνική» μέχρι την τουλίπα 12, λίγο μετά το εργοτάξιο της Στάμνας.
Στην τουλίπα λοιπόν 12 δε συνεχίζουμε δεξιά για τον γύρω από τα «Τραπέζια» αλλά ακολουθώντας το δρομοβιβλίο «Τεχνική-Έυκολη» συνεχίζουμε ευθεία.

Η διαδρομή αυτή θα μας φέρει στην τουλίπα 7 από όπου έχουμε δύο επιλογές:

Α. Μπορούμε να συνεχίσουμε πλέον δεξιά και να βρεθούμε στην τουλίπα 12 από το δρομοβιβλίο «εύκολη» και σύντομα να τελειώσουμε στην άσφαλτο Παρανεστίου – Θερμιών

Β. Μπορούμε να συνεχίσουμε ευθεία ακολουθώντας το δρομοβιβλίο «Ανάποδη επιστροφή - εύκολη», να περάσουμε από τα υπέροχα σκεπαστά κομμάτια και να καταλήξουμε στη Μονή Σωτήρος στην Πρασινάδα και από εκεί στο Παρανέστι.





Συνδυασμός 2: Ξεκίνημα με «εύκολη», τελείωμα με «τεχνική»
Ξεκινάμε με το δρομοβιβλίο «εύκολη» μέχρι την τουλίπα 11. Στη συνέχεια ακολουθούμε το δρομοβιβλίο «Ένωση εύκολη-τεχνική» όπου μας οδηγεί στην τουλίπα 13 του δρομοβιβλίου «τεχνική» και από εκεί συνεχίζουμε μέχρι το τέλος.


Συνδυασμός 3: Ξεκίνημα με «τεχνική» ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της διαδρομής και επιστροφή ανάποδα από την «εύκολη».
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε, περίπου 58 χιλιόμετρα.
Ξεκινάμε με το δρομοβιβλίο «τεχνική» μέχρι την προτελευταία τουλίπα 18. Από εκεί ακολουθούμε το μικρό δρομοβιβλίο «Ένωση τεχνική - εύκολη» που μας φέρνει μέχρι την κεντρική διασταύρωση για Στάμνα.

Στη συνέχεια ακολουθούμε το δρομοβιβλίο «Ανάποδη επιστροφή εύκολη» και καταλήγουμε στη Μονή Σωτήρος στην Πρασινάδα και από εκεί στο Παρανέστι.


Κείμενο: [Σπύρος Κατσιμαλής]
Φωτογραφίες: [Nora Agapi]





Downloads

Διαδρομή «τεχνική»
Παρανέστι – Διπόταμα – 20 χλμ
Διπόταμα – Στάμνα – Τραπέζια – Διασταύρωση Διαβολόρεματος 49,7 χλμ
Διαβολόρεμα – Παρανέστι 18χλμ

Διαδρομή «εύκολη»
Παρανέστι – Πρασινάδα 19χλμ
Πρασινάδα – Διασταύρωση Διαβολορέματος 21,3 χλμ
Διαβολόρεμα – Παρανέστι 18χλμ

Σχετική συζήτηση στο forum


Χιλιομετρικά
Αθήνα-Δράμα 650χλμ
Θεσσαλονίκη-Δράμα 150χλμ
Δράμα-Παρανέστι 39χλμ
Παρανέστι-Υ/Η Φράγμα Θησαυρού 24χλμ
Παρανέστι-Πρασινάδα 19χλμ
Παρανέστι-Θερμιά 33χλμ

Χρήσιμα τηλέφωνα
Οδική βοήθεια 25210 81460
Τμήμα τουριστικής ανάπτυξης Δράμας 25210-62307
Δήμος Παρανεστίου 25240-22333
Μουσείο φυσικής ιστορίας Παρανεστίου 25240-21010
Αστυνομικό τμήμα Παρανεστίου 25240-22103
Δασονομείο Παρανεστίου 25240-22169
Δασαρχείο Δράμας 25210-57827
Δασικό χωριό Ελατιάς 25210-91338, 91339
Ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Δράμας 25220-33049
Κέντρο υγείας Παρανεστίου 25240-22222
ΚΤΕΛ Δράμας 25210-32421
ΟΣΕ Παρανεστίου 25240-22148
Αερολιμένας Χρυσούπολης 25910-53273

Διαμονή
Hotel Φιλοξένεια (Παρανέστι) 25240-22001-2
Hotel Νέσσος (Παρανέστι) 25240-21021
Ξενώνας Ποταμών 25230-23524
















More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 



[ Page created in 0.022879 seconds. ]